Spiritul unei legende.

Senzație Paris-Dakar cu R nineT Urban G/S.

Raliul Paris-Dakar este legendar, asemeni oamenilor și vehiculelor care au participat la raliu. Joy Lewis explorează zilele timpurii ale raliului în deșert, în orașele în care cursa a început și în care s-a finalizat. Cei doi companioni ai săi: Hubert Auriol, care a câștigat de două ori raliul Paris-Dakar pe BMW în anii '80; și R nineT Urban G/S - o motocicletă al cărui design este reminiscent pentru legendarul R 80 G/S.  

O singură privire la Urban G/S și anii '80 revin la viață - zilele timpurii ale raliurilor și curselor în deșert, când Hubert Auriol și Gaston Rahier au pornit să experimenteze aventura vieții între Paris și Dakar. Succesul celor doi eroi de off-road ai momentului este legat strâns de R 80 G/S, o motocicletă dual-sport care a devenit nemuritoare datorită Raliului Paris-Dakar.

Motocicleta iconică încă își transmite genele și astăzi, fiind și sursa de inspirație pentru noul R nineT Urban G/S. Făcând în mod clar parte din familia R nineT în ceea ce privește caracteristicile de mers și tehnologia inovatoare, aspectul său amintește de R 80 G/S: elemente de carenaj albe, șaua roșie îngustă, ușor mai lungă, protecția ridicată pentru roata față și carena pentru farul față. Este timpul să explorăm zilele timpurii ale raliului în Paris și Dakar, pe Urban G/S.

+ Află mai multe

În vizită la Hubert Auriol

Cu Urban G/S prin Paris, trecând prin Place du Trocadéro, faimosul punct de pornire al Raliului Paris-Dakar.

Joy străbate Parisul pe Urban G/S. Pe malul drept al Senei, trece prin Place du Trocadéro, care se întinde de la Turnul Eiffel până la malul râului. În 1978, aproape 200 de entuziaști ai sporturilor cu motor au pornit în prima ediție a Raliului Paris-Dakar din această piață. Aceștia urmau să parcurgă 10.000 de kilometri prin Algeria, Niger, Mali și Burkina Faso, până în Senegal. Unul dintre acești aventurieri a fost Hubert Auriol, în vârstă de 25 de ani la momentul respectiv. Pe atunci, nu avea nicio idee că va câștiga cursele în deșert de mai multe ori și că va avea un impact semnificativ asupra statutului motocicletei BMW GS.  

+ Află mai multe

Joy Lewis a stabilit o întâlnire cu Hubert Auriol în mansarda sa din Paris.

După aproximativ 40 de ani, Joy Lewis parchează motocicleta Urban G/S în fața clădirii lui Hubert din Paris. În interior sunt fotografii, trofee, reviste vechi de sporturi cu motor și căști din epoca respectivă, reprezentative pentru modul în care raliul a modelat viața lui Hubert. Joy este nerăbdătoare să îi pună toate întrebările la care s-a gândit în timpul călătoriei prin Paris. „Am crezut că va trebui să-mi înfrânez curiozitatea. În schimb, Hubert a fost nerăbdător să-mi spună povestea lui. Am sorbit fiecare cuvânt pe care l-a spus”. Pe măsură ce Hubert povestește, privirea sa trădează setea nestăvilită pentru aventură care încă îl motivează pe motociclistul de 64 de ani, acum la fel ca și atunci.  

+ Află mai multe

Trofee, căști, fotografii: trecutul lui Hubert de curse de raliu.

Hubert a povestit despre ziua de 26 decembrie 1978, când visul său de a parcurge drumul spre Africa a devenit realitate, în Raliul Paris-Dakar. O călătorie care i-a schimbat viața mai mult decât și-ar fi putut imagina vreodată. „Am vrut să experimentez ceva extraordinar în timpul raliului, iar acest lucru mi-a răsturnat întreaga viață. Chiar și după ce m-am întors, nu mă gândeam decât la călătoria respectivă și brusc am realizat: asta înseamnă să trăiești!” Joy a pierdut noțiunea timpului în conversație. Are senzația că participă chiar în acel moment la raliu împreună cu el. „Când Hubert își spune poveștile, știu că modul real de a trăi este pur și simplu de a face lucruri, în loc de a visa doar la ele”.  

+ Află mai multe

Între ocean și deșert

În Dakar, asfaltul de un negru închis lasă locul pietrișului roșu întunecat.

Paris și Dakar nu ar putea fi mai diferite, consideră Joy, pe măsură ce călătorește împreună cu Hubert prin capitala senegaleză. Asfaltul negru închis lasă loc pietrișului roșu-maroniu, care se transformă în curând într-un mozaic de cavități. Dacă străzile din centrul Dakarului arată astfel, imaginați-vă condițiile de drum din țară sau din deșert, pe care motocicliștii le-au străbătut în Raliul Paris-Dakar. „Nimic nu s-a schimbat de atunci”, spune Hubert, părând ușurat. ”Poate că au apărut câteva clădiri și străzi noi. Dar atmosfera este aceeași. Oamenii sunt încă entuziasmați și prietenoși. „Ah! Ai revenit în țară”, îmi spun adesea, ca și cum aș fi unul dintre ei”, spune Hubert.  

+ Află mai multe

Călătoria pe Urban G/S prin Dakar îi evocă amintiri puternice lui Hubert Auriol.

Joy se simte inspirată de entuziasmul lui Hubert pentru Senegal și oamenii de acolo; de emoțiile pe care raliul le stârnește în el. „Ca destinație a raliului, Senegal este un loc special. Oamenii sunt atât de fericiți și te întâmpină cu atât de multă bucurie. Aceasta este atmosfera potrivită pentru un final”. Hubert încalecă pe Urban G/S, care îi amintește de R 80 G/S pe care o deținea în anii optzeci. Boxerul pe care l-a condus spre victorie în cea mai dură cursă prin deșert din lume, în 1981 și 1983. „Motocicleta aceasta declanșează emoții puternice în mine. Am multe asocieri foarte bune cu simbolurile BMW în sporturile cu motor și sunt fericit că moștenirea R 80 G/S continuă până în prezent”. Hubert virează motocicleta ca și cum ar fi un localnic în Dakarul propriu, iar Joy îl urmează cu reverență.  

+ Află mai multe

Pe motocicletă printre turme de capre și taxiuri care claxonează: acesta este Dakar.

Își manevrează motocicletele depășind autobuze colorate și taxiuri care claxonează; depășind trăsuri zgomotoase trase de măgari. Traficul se blochează la Place de l'Indépendance, în timp ce un fermier traversează strada cu turma sa de capre. Aici au avut loc festivitățile după raliu. „Piața era plină până la refuz de oameni și străzile erau complet blocate. Ne-au trebuit ore pentru a ajunge pe podium pentru ceremonia de premiere”, spune Hubert. Fiecare moment este un memento al faptului că viteza vieții în Africa este diferită. Este timpul să trecem la o treaptă inferioară și să aruncăm o privire peste acest loc exotic din Africa de Vest.  

+ Află mai multe

O scurtă pauză în orașul care are tot timpul din lume la dispoziție.

Capitala senegaleză spune o poveste interminabilă între ocean și deșert. Peninsula este înconjurată de oceanul Atlantic pe cele trei laturi. Și chiar dacă stepele încep imediat dincolo de oraș, Dakar are totuși o climă tropicală și umedă, iar solul său este fertil. Între oazele verzi, șantierele de construcție domină peisajul citadin; deși nu este clar dacă toate aceste clădiri sunt în curs de construire sau demolare. Barăci simple sunt situate de-a lungul hotelurilor impozante. Chioșcuri colorate de piață sunt așezate în fața clădirilor gri din beton. Hubert și Joy iau o pauză la un restaurant de pe plajă. O placă de aramă de pe „peretele celebrităților” arată cât de mult este apreciat Hubert Auriol în Dakar. Numele său strălucește alături de staruri pop ale anilor optzeci, cum ar fi cântăreața franceză Dalida sau Stevie Wonder.  

+ Află mai multe

Între pământ roșu și cer roșu, de-a lungul coastei Dakarului.

Aceștia continuă pe Route de la Corniche Ouest, mergând spre nord de-a lungul coastei. Joy are un R 80 G/S original din Raliul Paris-Dakar și nu îi vine să creadă că reface ruta raliului cu unul dintre eroii acelor vremi. „Încerc să mă asigur că există întotdeauna suficientă aventură în viața mea. Povestea lui Hubert îmi spune că acesta este modul potrivit de a trăi”. Joy își dorește ca acest moment să continue la nesfârșit. Pământul roșu îi înconjoară, îmbinându-se pe nesimțite cu apusul roșiatic peste Atlantic. De aici au o perspectivă magnifică a orașului, ale cărui siluete strălucesc în lumina serii. Ceasul pare să se fi oprit în loc în orașul care are tot timpul din lume la dispoziție.  

+ Află mai multe
Oamenii sunt încă entuziasmați și prietenoși. Adesea, îmi spun: „Ah! Ai revenit în propria ta țară!”, ca și cum aș fi unul dintre ei. ”

Hubert Auriol

Destinația de vis Lac Rose

Bărci vechi din lemn se întind pe malul Lac Rose.

Tăcerea este izbitoare. Intensifică momentul și senzația pe care o ai doar privind lacul rozaliu. Lac Rose - o destinație de vis. Faimos la nivel mondial, ca destinație finală a Raliului Paris-Dakar. Aici, la 30 de kilometri nord-est de capitala agitată a Senegalului, lumea este diferită. „Lac Rose este magic”, spune Joy, plină de uimire, după ce sosește în fața lacului alături de Hubert. Bărci învechite din lemn se întind de-a lungul malului. Fermierii străbat lacul pentru a colecta sare de pe fundul acestuia. Dincolo de arbuștii de iarbă sărată, dunele se înalță pe coridorul îngust dintre lac și oceanul Atlantic.  

+ Află mai multe

Momentele finale ale Raliului Paris-Dakar s-au gravat în memoria lui Hubert.

„Când am ajuns aici la finalul raliului, nu mai rămăsese nimic din această tăcere”, spune Hubert, râzând. „Erau oameni peste tot, aplaudând și sărbătorindu-ne ca și cum am fi staruri. Momentul acela a fost atât de memorabil după toate dificultățile, îndoielile și eforturile din timpul cursei”. Experiențele lui Hubert sunt în continuare vii pentru el, chiar dacă s-au întâmplat cu atât de mult timp în urmă. Acestea sunt inscripționate în memoria lui. Mai mult, acestea i-au modelat viața și l-au transformat pe el și Raliul Paris-Dakar în legende.  

+ Află mai multe

Mai multe povești care te-ar putea interesa.

Motociclete potrivite.

spinner