Madam Freestyler.

Sarah Lezito își face motocicleta să danseze.

Sarah Lezito este considerată cea mai bună femeie cascador din lume. Sarah a fost dublura lui Scarlett Johansson în scenele pe motocicletă din The Avengers 2 și a lăsat nenumărați bărbați în urma ei în campionatele mondiale de motociclism de cascadorii. Acum, franțuzoaica face parte din comunitatea BMW Motorrad.

Pentru mine, freestyle înseamnă să fac orice îmi doresc. Să urc pe o motocicletă și să mă simt bine. Freestyle este stilul meu de viață. ”

Sarah Lezito

Traseul Sarahei Lezito până la muncă este scurt. Motociclista de 24 de ani traversează Rue de Champagne prin Épernay, trecând pe lângă restaurante gourmet și enoteci clasice. Moët & Chandon și nenumărate alte case nobile producătoare de vin își au reședința aici, în Champagne, locația de lux a Franței. Ceva mai târziu, Sarah ajunge într-o parcare goală. Aici este locul ei de muncă. Orele de muncă sunt flexibile și nu are niciun coleg. În loc să parcheze, Sarah accelerează.

Ea traversează întreaga parcare, se întoarce și străbate traseul invers pe roata din spate. Trecere pe roata din față, stoppie, întoarcere la o sută optzeci de grade. Sarah accelerează pentru un alt wheelie, sare pe șa și își pune picioarele peste ghidon. Timp de zece minute, toți cei care o urmăresc au o senzație de amețeală și aceasta este doar încălzirea. Motocicleta dansează sub Sarah în sincron, asemeni unui cal. Totuși, armăsarul ei are cu 159 mai mulți cai putere. Vine aici în fiecare zi, în parcarea „ei” de mașini. Poliția o cunoaște, la fel și rezidenții. Aici iau naștere trucurile celei mai bune femei cascador din lume.

+ Află mai multe

Wheelie în podgorii

Tatăl Sarahei Lezito abia apuca să își vadă quad-ul, pentru că fata sa de 13 ani îl folosea mereu pentru a practica wheelie-uri.

Doar regiunea împrejmuitoare poate întrece romantismul micului oraș francez Épernay. Vinării sunt adăpostite de dealurile blânde, încadrând sate mici cu  turnuri de biserici romanești. Într-unul dintre aceste sate, Sarah Vignot crește ca fiică a unui viticultor. Una dintre cele două surori mai mari ale Sarahei îi spune Zito, de unde s-a născut supranumele ei le Zito și, mai târziu, numele de scenă Lezito. Tatăl său deține un quad pentru munca în podgorii. Dar foarte rar reușește să îl vadă. Pentru că fiica sa de 13 ani, Sarah, îl folosește întotdeauna pentru a se întâlni cu prietenii și a practica wheelie-uri. „Am folosit quad-ul aproape în fiecare zi și m-am antrenat frenetic. Bineînțeles, quad-ul nu a rămas complet întreg și trebuia să inventez scuze pentru cei de acasă”, își amintește Sarah. „Când, în sfârșit, le-am spus adevărul, părinții mei nu au știut ce să creadă. Dar în timp, s-au obișnuit pur și simplu”. Sarah râde.

+ Află mai multe

Sarah a luat în considerare să calce pe urmele tatălui ei. Apoi a început să primească tot mai multe oferte de cascadorii și motociclismul a devenit profesia ei.

Posibilitățile de a face trucuri pe quad sunt epuizate în curând și Sarah încă nu este satisfăcută. Ambiția ei este infinit mai mare decât cea a prietenilor săi. La vârsta de 16 ani, primește o motocicletă de 125 cc. Cu această motocicletă se nasc multe alte posibilități, iar Sarah învață rapid. Sătucul a devenit de prea multă vreme prea mic. Acum se întâlnește cu oameni din întreaga Franță care au aceeași pasiune și se antrenează cu ei în weekend-uri. În timpul săptămânii, merge la școală; mai târziu va studia viticultura pentru doi ani. Îi place și ia în considerare să calce pe urmele tatălui ei. Apoi începe să primească tot mai multe oferte de cascadorii și motociclismul devine profesia ei. Pentru Sarah începe un capitol cu totul nou. „Nici eu, nici prietenii mei nu ne-am fi așteptat că aceasta va deveni, într-o bună zi, profesia mea. Motociclismul de cascadorii încă este distractiv pentru mine - doar că la un nivel diferit”.

+ Află mai multe

Dans stradal

Wheelie-uri, stoppie-uri, burnout-uri: Saraha Lezito își aduce trucurile la perfecțiune.

Profesia de motociclist de cascadorii este considerată în sine ca fiind extraordinară. Dar este cu atât mai neobișnuit ca o femeie să practice această profesie. „Femeie cascador? Te vom vedea pe marile ecrane?”, întreabă adesea oamenii. Sunt curioși și au multe întrebări. Sarah este fericită să le răspundă. Ea povestește despre rolurile ca dublură în secvențe de film, despre concursuri, campionate și spectacole. Nu există o categorie separată pentru femei. Sarah de obicei participă în competiții alături de bărbați. „Bărbații au mai multă putere și o expresie puternică atunci când pilotează. Așa că mi-am definit propriul stil: mă concentrez pe echilibru și finețe”. Aceasta face ca spectacolul Sarahei să arate ca un dans acrobatic: plin de grație, puternic și determinat, toate în același timp. Un dans pe asfalt, pe stradă - dans stradal. Cu wheelie-uri, stoppie-uri, drifturi, burnout-uri și acrobații.

+ Află mai multe

Spectacolul Sarahei arată ca un dans acrobatic: plin de grație, puternic și determinat, toate în același timp.

„Încerc să rămân consecventă cu stilul meu propriu și să aduc trucurile la perfecțiune”. Nu își dorește să își asume prea multe riscuri. Sarah consideră creșterea treptată și îmbunătățirea graduală ca fiind cheia succesului - în special pentru că a avut deja o accidentare gravă la genunchi în trecut. „În octombrie 2015, mi-am rupt ligamentul încrucișat anterior într-un accident. Nu m-am dus la doctor decât după patru luni. Pentru că nu am vrut să ratez sezonul 2016, am amânat operația până în toamnă. A fost o greșeală, pentru că genunchiul instabil m-a făcut să îmi pierd din încrederea în propriul corp și, cumva, am ratat și sezonul”. Sarah se antrenează din greu și se luptă să revină la forma dinainte. În 2017, dorește să ducă la maximum accelerația modelului S 1000 R.

+ Află mai multe
A trebuit să muncesc mult cu mine însămi pentru a-mi controla nervozitatea, devenind, în același timp, mai deschisă față de oameni. ”

Sarah Lezito

Timiditate sau spectacol

La început, cea mai mare provocare a Sarahei a fost tracul.

Cascadoriile pe motocicletă sunt dificile? Cu siguranță. Dar Sarah nu are nicio dificultate făcându-le. Pasiunea ei nu pare să cunoască granițe. Conceptul de renunțare nu există. Totuși, ceea ce reprezintă o provocare imensă pentru ea este lumina reflectoarelor. „Am fost întotdeauna timidă și niciodată foarte vorbăreață”. Presiunea este enormă la început - în special pentru că Sarah dorește întotdeauna să ofere un spectacol bun și să execute totul perfect. „Eram stresată pentru că toți ochii erau îndreptați asupra mea. Stresul mi-a cauzat probleme cu brațele. După ce am condus două minute, m-am blocat”, își amintește. Tracul a avut un astfel de efect asupra sa, încât prietenii ei cu greu au putut să o recunoască. „A trebuit să muncesc mult cu mine însămi pentru a-mi controla nervozitatea, devenind, în același timp, mai deschisă față de oameni. Ca fată venită din regiunea rurală, mi s-a părut dificil”.

+ Află mai multe

Acum nu mai există loc pentru timiditate. Sarah a ales spectacolul.

În 2013, Sarah participă la campionatul mondial de motociclism de cascadorii din Polonia pentru prima dată. Doi ani mai târziu, obține cel mai mare succes pe care l-a avut în cadrul acestei competiții. Este singura fată între 75 de motocicliști și termină pe poziția a noua. „A fost ceva incredibil și am simțit că am avut o victorie. Băieții care au ocupat poziții mai bune erau complet nebuni! Nu voi avea niciodată abilitățile lor. Dar spectatorii probabil că își amintesc de fata respectivă, chiar dacă nu îmi știu numele”. Dar există suficienți oameni care își amintesc numele ei: cu peste 2,5 milioane de fani pe Facebook, Sarah Lezito este aproape la fel de faimoasă ca motociclismul de cascadorii în sine. Sarah le oferă celor care o urmăresc detalii despre antrenamentul ei zilnic: fotografii și videoclipuri pe care le produce împreună cu prietenii. Nu mai există loc pentru timiditate. Sarah a ales spectacolul.

+ Află mai multe

Pe scena lumii

Ca dublură a actriței Scarlett Johansson, Sarah a făcut parte din scenele pe motocicletă ale blockbuster-ului Marvel The Avengers 2.

Talentul Sarahei Lezito ajunge până la Hollywood. Este solicitată pentru blockbuster-ul Marvel The Avengers 2. Ca dublură a actriței Scarlett Johansson, ea face parte din scenele pe motocicletă ale filmului. „A fost primul meu job în lumea filmului și unul atât de important chiar de la început. Sunt foarte mândră de asta”, spune Sarah entuziasmată. „A fost o experiență nebună. Erau atât de mulți oameni talentați pe platou - cascadori pentru scenele de luptă, pentru condus sau pentru înot”. În 2016, pilotează un BMW R 1200 RT în thrillerul Inferno. Datorită joburilor ca dublură de cascadorii, concursurilor, spectacolelor și filmărilor, Sarah a călătorit, între timp, în întreaga lume. Adesea nu poate rămâne acasă mai mult de câteva zile înainte să fie nevoie să plece din nou. „Uneori mi-e dor de viața liniștită de acasă. Dar imediat după ce petrec un timp acasă, mi-e dor de călătorii”.

+ Află mai multe

„Pe motocicletă, noi, cascadorii, suntem serioși și concentrați, dar tot restul este distracție - și freestyle”, spune Saraha Lezito.

Dar de fiecare dată când Sarah ia o pauză, se bucură de timpul pe care îl petrece acasă. „Somnul, mâncarea bună și sportul în aer liber sunt importante pentru mine. Este cel mai bun mod de recuperare pentru mine. Am învățat multe despre nutriție și cred că un stil de viață sănătos mă va duce mai departe”. Sarah nu are un program de antrenament efectiv. „Mă trezesc dimineața și văd ce simt. Îmi ascult corpul”. În ciuda întregului profesionalism, Sarah consideră că e important ca distracția să rămână în centrul atenției. „Spre deosebire de multe alte sporturi, nu există o provocare competitivă prea mare în motociclismul de cascadorii. Noi, motocicliștii, suntem mai mult o familie. Pe motocicletă, suntem serioși și concentrați, dar tot restul este distracție - și stil liber”.

+ Află mai multe

Mai multe povești care te-ar putea interesa.

Motociclete potrivite.

spinner