Urme în nisip.

Cum au dat părinții GS naștere unei legende.

Mâini talentate au fost responsabile atât pentru crearea motocicletelor BMW GS, cât și pentru pilotarea lor. Acești piloți au netezit traseele de off road și au transformat-o într-o motocicletă iconică pentru raliuri și sporturile off road. În atelierul de clasă înaltă HPN, părinții GS s-au întâlnit pentru a retrăi istoria pe care ei înșiși au scris-o. 

Epicentrul raliului BMW este formidabil. Anume: în Seibersdorf. Locul din apropierea graniței austriece găzduiește mai puțin de 300 de locuitori. 60 de kilometri până la Passau, 70 până la Salzburg. Aici, Alfred Halbfeld și Klaus Pepperl au creat un imperiu al raliurilor cu marca lor de motociclete HPN, care este renumită dincolo de granițele Bavariei, Germaniei și Europei. Aici înseamnă acasă pentru ei încă din 1982. Pe atunci, au convertit un mic hotel într-o clădire rezidențială și au transformat acareturile în atelierul lor de lucru. Motocicletele Desert Racer sunt acum aliniate acolo unde înainte erau adăpostiți caii.

La primul etaj se află depozitul, care găzduiește întreaga gamă de piese de schimb pentru modelele BMW de raliu, cu dubluri. Mii de piese, aranjate fiecare la locul ei. În stare impecabilă. Sau uzate - cum ar fi o basculă deformată care a aparținut lui Gaston Rahier, care pentru Klaus Pepperl nu este ceva de aruncat, ci „un monument frumos al raliului Paris-Dakar”. Istoria raliului este vie în fiecare colțișor al construcției. Este istoria HPN, a Raliului Paris-Dakar, a boxerelor BMW. O istorie a nereușitelor, dar, mai presus de toate, a succesului. A schimburilor de noapte cu alimentare pe stamină în Seibersdorf și a zilelor cu un consum și mai ridicat de stamină în deșerturile africane, alături de întreaga echipă BMW Motorrad. Este istoria părinților GS. 

+ Află mai multe

Ca o pasăre phoenix renăscută din cenușă

Pe drum spre Six Days GS.

Ca angajat în departamentul de testare al BMW, Laszlo Peres a fost implicat în construirea modelului Six Days GS din 1980.

Pe drum spre Six Days GS.

Laszlo Peres traversează curtea nerăbdător să își reîntâlnească prietenii vechi. Motocicleta a fost bine păstrată: cadrul albastru, rezervorul alb, șaua neagră, parbrizul galben - totul așa cum arăta atunci, doar ce e mai bun. „Este 90% copilul meu”, spune fostul angajat al departamentului de testare BMW, aproape cu reverență, în timp ce analizează detaliile modelului Six Days GS din 1980. În 1977, Laszlo a reconstruit complet predecesorul GS 800, împreună cu alți doi colegi. Asta pentru că în campionatul german se anunțase o grupă de off road pentru capacitate de peste 750 cc pentru următorul sezon, iar BMW Motorrad și-a dorit să profite de oportunitate pentru a reveni la sportul off road. Managementul i-a acordat lui Laszlo o pauză de trei luni de la toate îndatoririle sale, pentru a se putea concentra pe construirea prototipului. „De la șasiu până la materiale, totul a fost un teritoriu nou de explorat”, spune acesta. Greutatea fără combustibil de numai 142 de kilograme a stabilit standarde diferite comparativ cu motocicletele obișnuite. 

+ Află mai multe

De pe circuitul de curse la producția de serie.

„Am multe legături cu această motocicletă”, spune Laszlo Peres despre Six Days GS.

De pe circuitul de curse la producția de serie.

Aceasta a atras atenția și la campionatul din 1978. Ca sportiv de off road ambițios, Laszlo și-a pilotat el însuși motocicleta și a devenit imediat vicecampion. Fundamentul a fost pus și prototipul a fost dezvoltat în continuare în GS 80, pe care majoritatea îl denumesc Six Days GS. Pentru că, fiind o parte dintr-o serie de fabrică nouă din 1979, GS 80 a adus acasă atât victorii la campionatele germane de off road, cât și două medalii de aur la campionatele mondiale Six Days. Șirul de reușite a continuat în 1980 și, în cele din urmă, s-a finalizat cu prezentarea unei versiuni standard a victorioasei motociclete, disponibilă pentru achiziționare: R 80 G/S. Cu această motocicletă, BMW a stabilit noul segment de touring și de enduro pur sânge. Norocosul mecanic curios Laszlo Peres a făcut din nou parte din echipa de ingineri care a dezvoltat motocicleta. A rămas loial departamentului de testare al BMW Motorrad pentru 37 de ani. 

+ Află mai multe
Șaua și rezervorul motocicletei noastre Paris-Dakar din 1983 lipseau. 30 de ani mai târziu, fostul șofer al făbricii BMW, Raymond Loizeaux, a adus piese originale nefolosite și am putut să finalizăm motocicleta. Merită să te ții de vechituri. ”

Klaus Pepperl

Spre Dakar

Un boxer în primul an de antrenament.

Alfred Halbfeld (dr.) îi arată lui Dietmar Beinhauer comorile sale: motocicletele Paris-Dakar din anii '80 și '81.

Un boxer în primul an de antrenament.

Un raliu în deșert denumit Paris-Dakar a ajuns dintr-odată pe buzele tuturor și, foarte rapid, și-a făcut renumele de cel mai dur raliu din lume. Deja la a doua ediție în 1980, BMW Motorrad se afla la linia de start în Paris cu două motociclete de fabrică, ca participant experimentat în off road. Motocicliștii: Hubert Auriol și Fenouil. Directorul pentru sporturi cu motor, Dietmar Beinhauer, a fost răspunzător pentru soarta echipei: „Aceasta a fost cea mai mare provocare de care am avut parte la BMW”, își amintește el. Împreună cu Alfred Halbfeld, el examinează motocicletele Paris-Dakar în atelierul HPN. „În primul an, am construit motocicletele împreună cu o cunoștință, acasă, în garaj”, povestește Dietmar Beinhauer. Cu toate că echipa a plătit o primă de ucenicie în primul an, superioritatea motorului boxer a devenit imediat clară. 

+ Află mai multe

HPN și câștigătorul general.

Cu BMW-ul HPN din 1981, Hubert Auriol a adus acasă prima victorie Paris-Dakar pentru BMW Motorrad.

HPN și câștigătorul general.

În anul următor, directorul de sporturi cu motor a contractat HPN pentru convertirea a trei motociclete R 80 G/S. „Klaus, eu și cel de-al treilea nostru partener, Michael Neher, N din numele companiei HPN, am făcut schimburi de noapte pentru ca motocicletele să fie gata la timp”, povestește Alfred Halbfeld. „Abia dacă am dormit. Dar totul a fost gata la timp și bine pregătit”. Dietmar Beinhauer aprobă. „Întotdeauna am avut convingerea că o cursă este câștigată în timpul pregătirilor. De aceea am vrut să fiu sigur că avem tot ce ne trebuie la dispoziție și că nu vor exista surprize. Cred că acest lucru ne-a ajutat, în cele din urmă, să câștigăm”. Și Hubert Auriol a obținut victoria echipei în 1981, aducând astfel faimă și onoare modelului R 80 G/S. „Prin implicarea noastră în raliul Paris-Dakar, GS a devenit preocuparea noastră principală. Întreaga echipă de atunci poate fi foarte mândră de acest lucru”. 

+ Află mai multe

Idoli între ei

Reuniunea lui Schek.

„Ar trebui, de fapt, să aibă loc la mine acasă”, îi sugerează Herbert Schek (st.) cu neastâmpăr lui Klaus Pepperl.

Reuniunea lui Schek.

Klaus Pepperl îi face semn lui Herbert Schek să îl urmeze. Are ceva să îi arate în depozit. Trecând pe lângă nenumărate piese perfect aranjate din gama de raliu BMW, aceștia ajung într-un final în fața motocicletei R 80 G/S din 1983. Este singura cu șasiu negru. Le Point este trecut ca sponsor pe rezervor și deasupra este scris numele pilotului: AURIOL - L este abia lizibil. „Da, asta este într-adevăr ceva! Îți dai seama că de fapt ar trebui să o am acasă?”, spune Herbert Schek zâmbind răutăcios. Sunt reînviate amintiri despre cariera sa dublă la Paris-Dakar. În 1983, a construit patru motociclete BMW pentru raliu. Câte una pentru motocicliștii Auriol, Fenouil și Loizeaux și una pentru el însuși. A fost cel mai în vârstă participant, la 49 de ani. Hubert Auriol a adus acasă a doua sa victorie generală, iar Herbert Schek a construit alte patru motociclete în anul care a urmat. 

+ Află mai multe

Motociclete câștigătoare păstrate în memorie.

Herbert Schek a construit un BMW pe care Hubert Auriol a câștigat în 1983.

Motociclete câștigătoare păstrate în memorie.

Rezultatul raliului Paris-Dakar din 1984 a fost copleșitor: Rahier și Auriol au ocupat primele două poziții cu ajutorul BMW-urilor Schek, ușoare și fiabile. Loizeaux a ocupat locul cinci, iar Herbert Schek a fost victorios printre motocicliștii privați din clasamentul pentru amatori. „A fost cel mai mare succes pe care l-am avut vreodată”, spune el. În ciuda lungii sale liste de succese în cursele de off road, care se întinde cu mult înainte de raliul Paris-Dakar. A fost campionul german de off road de 14 ori și dublu campion european. A primit medalia de aur de 12 ori la campionatele mondiale Six Days. „După 25 de ani de competiție în Six Days, am fost informat că nu voi mai putea participa la campionatele mondiale din cauza vârstei. Apoi m-am înscris în raliul Paris-Dakar pentru următorii 15 ani”. La 84 de ani, încă mai participă în competiții enduro clasice. „Motocicletele au fost probabil construite înainte de 1978, dar nu și motocicliștii. Bineînțeles, nu mai pot câștiga acum”, spun el, râzând. „Dar cei tineri sunt fericiți. Nu și-ar fi închipuit vreodată că vor concura împotriva mea din nou”. 

+ Află mai multe
După 25 de ani de competiție în Six Days, am fost informat că nu voi mai putea participa la campionatele mondiale din cauza vârstei. Apoi m-am înscris în raliul Paris-Dakar pentru următorii 15 ani. ”

Herbert Schek

Acasă, în deșert

Vulpea de deșert de culoare roșu intens.

BMW-ul HPN din 1986 a servit ca standard pentru motocicletele ulterioare, printre acestea aflându-se și Concept Lac Rose.

Vulpea de deșert de culoare roșu intens.

Curtea este plină de zgomote. Eddy Hau și-a împins Desert Racer-ul din 1986 în afara sălii de expoziție și a pornit motorul. Acesta este sunetul autentic. Acesta este boxerul autentic. Acest boxer specific l-a adus pe Eddy în Dakar. Mugetul viguros al motorului nu este singurul lucru care iese în evidență. Motocicleta de fabrică de un roșu intens construită de HPN și marcată cu logo-urile Malboro și Elf este în întregime un punct de intensitate vizuală. Nu este de mirare că a fost modelul pentru „Concept Lac Rose” din 2016. Motocicleta conceptuală care a precedat modelul R nineT Urban G/S a moștenit parbrizul tipic de raliu, carenajul caracteristic pentru farul față, cu protecții înalte pentru roata față, rezervorul mare și șaua scurtă de raliu. Legendarul roșu intens în contrast cu albul alpin și numărul de start 101 au fost obligatorii. 

+ Află mai multe

Își atinge destinația cu fiabilitate.

În 1986 Eddy Hau a organizat o echipă de lucru BMW Motorrad pentru Raliul Paris-Dakar.

Își atinge destinația cu fiabilitate.

„Pentru mine a fost o oportunitate fantastică de a participa pentru BMW”, spune Eddy Hau. „După ce am avut aproape toate realizările în sporturile off road, Paris-Dakar a fost următorul nivel pentru mine. Mi-am dorit cu adevărat să experimentez această aventură”. Astfel a devenit o parte din echipa de lucru, alături de Rahier și Loizeaux. Aceștia au început cu o versiune ușor modificată a motocicletei câștigătoare din 1985. Gaston Rahier a intrat în cursă ca deținător al titlului, având ca obiectiv să își păstreze acest titlu. Dar lucrurile s-au așezat altfel. Gaston Rahier a căzut, iar Eddy Hau a terminat raliul ca cel mai bun motociclist BMW, pe poziția a opta. „Am fost uimit de fiabilitatea GS-ului. Încrederea în motocicletă a fost cel mai important lucru pentru mine”, rezumă Eddy. După sezon, BMW s-a retras temporar din raliu. Dar Eddy Hau a prins febra acestuia. În 1988, a participat din nou la raliul Paris-Dakar cu un BMW HPN privat și a ajuns rapid în centrul atenției, în calitate de câștigător în clasamentul Marathon. 

+ Află mai multe
Väter der GS
Väter der GS
Väter der GS
Väter der GS
Väter der GS
Väter der GS
Väter der GS
Väter der GS

Boxer sau motor într-un singur cilindru

A cincea victorie în Dakar.

Alfred Halbfeld, Berthold Hauser și Klaus Pepperl (de la st. la dr.) cu motocicleta Paris-Dakar R 900 RR.

A cincea victorie în Dakar.

Vor mai trece încă zece ani înainte ca BMW Motorrad să revină în raliul Paris-Dakar în 1998. În acest răstimp, Dietmar Beinhauer a predat titlul de campion al sportului cu motor lui Berthold Hauser. Și a mai existat o schimbare fundamentală: F 650 GS a fost acum modelul privilegiat. „Abia fusese lansat pe piață și urma să își dovedească competența în raliu”, povestește Berthold Hauser. Motocicleta într-un singur cilindru era semnificativ mai ușoară decât predecesoarele sale. Totuși, nu a putut să reproducă succesul acestora. „Este o lege nescrisă că mai întâi trebuie să suferi și să supraviețuiești într-un Dakar înainte ca măcar să te poți gândi la victorie”. F 650 GS și-a dovedit capacitatea definitivă de a fi victorioasă în anul următor: francezul Richard Sainct a câștigat al cincilea Paris-Dakar pentru BMW Motorrad cu F 650 GS. „Acest lucru nu a fost pozitiv numai pentru model, ci pentru întreaga imagine a brandului”. 

+ Află mai multe

Performanță de gală pentru mileniu.

BMW Motorrad a participat la ultimul raliu Paris-Dakar în 2001, cu R 900 RR.

Performanță de gală pentru mileniu.

În 2000, BMW și-a trimis în cursă atât modelul cu un singur cilindru, cât și pe cel cu doi cilindri. Succesul a fost copleșitor. Sainct a reușit să obțină victoria generală cu F 650 GS, Gallardo a ocupat locul doi, iar Brucy locul patru. Lewis s-a situat imediat pe poziția a treia cu R 900 RR. „Au fost momente extraordinar de grele și foarte emoționante”, rezumă Berthold Hauser, „dar nu am vrut să ratez nicio secundă”. După sesiunea din 2001, pentru care HPN a construit trei R 900 RR-uri, BMW Motorrad s-a retras din nou din raliu. Berthold Hauser a fost directorul pentru sporturi cu motor pentru 17 ani în total și s-a retras la finalul lui 2016. „Zilele de demult ale GS-urilor sunt puternic înrădăcinate în amintirile oamenilor”, spune el. Și nu numai acolo: descendenții, cum ar fi Concept Lac Rose și noul Urban G/S dovedesc faptul că povestea merge mai departe. Am creat o valoare sentimentală de neuitat cu reușitele noastre din anii optzeci. Dar dacă marile modele racer de deșert sunt un lucru al trecutului din cauza noilor reglementări, legenda boxerului Dakar este vie în continuare”. 

+ Află mai multe
Orice GS este un campion adevărat. Cei care îl pilotează o dată îi rămân fideli. Cu excepția cazului în care trec la cadrul Zimmer din cauza vârstei înaintate. ”

Berthold Hauser

Mai multe povești care te-ar putea interesa.

spinner