Întrebări frecvente privind funcția intelligent emergency call.

1. Care este statutul confidențialității mele? Vor fi salvate date precum viteza și punctele de trecere?

În cazul activării sistemului ECALL, acesta va transmite numai datele, indiferent de viteză, care sunt necesare pentru o asistență imediată către centrul de asistență telefonică de la BMW. Prin urmare, vehiculul poate fi localizat numai prin intermediul unui apel de urgență activ. În acest caz, nu se poate trage o concluzie privind viteza de conducere.

2. Care date sunt transmise către centrul de asistență telefonică în cazul unui apel de urgență activ?

În cazul unei activări automate sau manuale a apelului de urgență, centrul de asistență telefonică de la BMW va primi o înregistrare criptată a datelor, care conține, de exemplu, numărul de identificare a vehiculului, numărul de telefon mobil al cartelei SIM instalate în prealabil, marcajul temporal al activării, tipul de apel de urgență (manual sau automat), poziția curentă și direcția de deplasare.

3. Există costuri adiționale care se impun la utilizarea funcției intelligent emergeny call (de ex. roaming)?

Funcția intelligent emergency call este disponibilă pentru o perioadă limitată de timp și poate fi utilizată fără alte costuri mobile adiționale, de ex., roaming în țările europene disponibile (consultă aria de acoperire a rețelei: bmw-motorrad.com/ecall sau http://www.bmw-motorrad.com/com/de/technology_detail/safety/item_ecall.html).

4. În ce situații se poate utiliza funcția intelligent emergency call?

Funcția intelligent emergency call poate fi utilizată în orice situație de urgență. De exemplu, dacă ești martorul unui accident, nu te simți bine, vehiculul este avariat sau ai nevoie de alte servicii.

5. Există o limită privind numărul de ori în care se poate activa sistemul ECALL?

În situații de urgență nu există restricții privind numărul de ori în care se poate activa un apel de urgență. De exemplu, dacă apelul de urgență automat din timpul unui accident minor a fost întrerupt în timpul numărătorii inverse, apelul de urgență manual poate fi inițiat cu ajutorul butonului SOS (de ex., dacă devii mai întâi conștient de posibila vătămare după un interval de timp). 

 

6. Ce siguranță am că accidentele sunt detectate în mod corect?

Funcția Intelligent emergency call include sisteme comprehensive cu senzori și algoritmi fiabili pentru detectarea accidentelor care s-au produs în condiții cât mai sigure, în cadrul diverselor testări ale vehiculelor. Prin urmare, se poate exclude ideea conform căreia situațiile comune de deplasare, de ex., trecerea peste o groapă sau un obstacol fără ca vehiculul să fie avariat sau o „cădere” în timpul staționării, ar putea iniția un apel de urgență. 

Condițiile prealabile unei activări automate sunt

·       un unghi de cădere a roților la o viteză > 10 km/h

·       un unghi de cădere a roților după o frânare pornind de la o viteză > 10 km/h

·       o coliziune cu un obstacol/vehicul de o anumită severitate, indiferent de viteza personală (de ex., dacă motocicleta este atinsă de un alt participant la trafic atunci când este parcată)

7. Cum se face deosebirea dintre un accident minor și unul grav?

Cu funcția intelligent emergency call, motocicleta este prevăzută cu un sistem care poate face diferența în mod fiabil dintre un accident minor și unul grav. Astfel, sistemul utilizează, de exemplu, informațiile primite de la senzorii de detectare a accelerației și a unghiului de bandă.   

 

8. În ce condiții se poate iniția apelul de urgență manual?

Pentru o activare manuală a apelului de urgență trebuie să te asiguri că vehiculul este stabil și că are contactul cuplat. Mai mult, îți recomandăm să oprești motorul și să îți scoți casca pentru a stabili cea mai bună calitate vocală posibilă cu centrul de asistență telefonică de la BMW.

 

9. În ce situații se pot iniția operațiunile de salvare?

În cazul unei activări automate, operațiunile de salvare sunt inițiate întotdeauna din motive de securitate în momentul în care se efectuează un apel de urgență. Apelul de urgență poate fi prevenit numai în cazul unui unghi de cădere a roților/accident minor menținând butonul SOS apăsat în timpul unei numărători inverse scurte (afișaj în tabloul de bord însoțit de un semnal acustic). De îndată ce s-a stabilit un contact cu centrul de asistență telefonică de la BMW, agentul este obligat să trimită ajutoare din cauza activării automate.

 

În cazul unei activări manuale trebuie să te adresezi agentului de la centrul de asistență telefonică. Dacă acestora li se comunică faptul că este nevoie de asistență medicală, agentul va iniția operațiunile de salvare. În funcție de situație, operațiunea de salvare poate fi inițiată din motive de siguranță dacă nu te adresezi sau te afli în incapacitatea de a te adresa agentului.

 

10. Care sunt restricțiile privind funcția intelligent emergency call?

O condiție prealabilă efectuării unui apel de urgență constă în disponibilitatea unei rețele de telefonie mobilă. Dacă nu există nicio rețea de telefonie mobilă disponibilă, nu se poate stabili nicio conexiune cu centrul de asistență telefonică de la BMW. Poziția de instalare a modulului de telefonie mobilă în vehicul a fost selectată mai înainte de toate pentru a asigura funcționalitatea, astfel încât sistemul să funcționeze cât mai mult timp posibil, chiar și în cazul accidentelor grave. Dacă sistemul însuși este distrus într-un accident grav, nu se poate iniția un apel de urgență.

 

11. Cum pot împiedica efectuarea unui apel de urgență?

Atât apelurile de urgență activate manual, cât și cele activate în cazul unui accident minor pot fi întrerupte menținând butonul SOS apăsat în timpul unei numărători inverse. În cazul activării manuale, configurarea conexiunii se încheie atunci când se reia deplasarea sau când contactul este scos. Apelurile activate în cazul accidentelor grave nu pot fi întrerupte. În acest caz, fiecare secundă contează și operațiunea de salvare este activată cât mai repede posibil.

 

12. Cum pot verifica dacă sistemul funcționează?

În principiu, nu este necesar să testezi sistemul. În caz de defecțiune tehnică, pe tabloul de bord va apărea un mesaj. Dacă este nevoie, clientul poate testa, desigur, sistemul în mod personal. Pentru a proceda astfel, este suficient să apese scurt butonul SOS cu motorul oprit. Numărătoarea inversă începe (semnal acustic și afișare în tabloul de bord) pentru a putea fi anulată într-un interval scurt de timp, fără a stabili o conexiune cu centrul de asistență telefonică de la BMW.  Dacă se efectuează un apel de urgență din greșeală, este important să te adresezi agentului de la centrul de asistență telefonică pentru a-l informa că acesta a fost un „test de sistem”.

 

13. Cum se efectuează întreținerea sistemului?

Sistemul nu necesită întreținere. După prima pornire, sistemul se actualizează automat la intervale regulate atunci când există o recepție de telefonie mobilă/GPS și când contactul este cuplat (de ex., în timpul condusului).

 

14. Cum pot schimba limba utilizată de agentul de la centrul de asistență telefonică?

Un avantaj al funcției intelligent emergency call constă în faptul că agentul calificat de la centrul de asistență telefonică de la BMW ți se adresează în limba selectată. Este deosebit de important să se asigure un transfer de informații, fără restricții, în situații de urgență. Limba setată din fabrică depinde de țară. Din momentul în care „limba sistemului ECALL” dorită este setată indiferent de setările limbii din tabloul de bord, numai un vânzător cu amănuntul autorizat de la BMW Motorrad poate specifica limba preferată pe vehicul. Limbile disponibile sunt germana, engleza, franceza, italiana, olandeza, polona, portugheza, rusa, elvețiana, spaniola, ceha și turca.

 

15. Cum se poate dezactiva/reactiva cartela SIM și funcția intelligent emergency call asociată?

Dacă nu dorești să utilizezi funcția intelligent emergency call (de ex., în cazul achiziționării unui vehicul uzat), există posibilitatea ca un vânzător cu amănuntul autorizat de la BMW Motorrad să dezactiveze cartela SIM instalată în prealabil pe vehicul și funcția intelligent emergency call asociată. În tabloul de bord va apărea un indicator luminos corespunzător în cazul în care cartela SIM este dezactivată. Cartela SIM poate fi reactivată și de către un vânzătorul cu amănuntul autorizat de la BMW Motorrad.

 

Și mai multă tehnologie în detaliu

spinner